vrijdag 1 juni 2012

Vegetarian rules!

Vegetarisch zijn wordt zwaar overgeschat... en onderschat tegelijk. Yeah, that's possible. Overschat wordt vooral het niet eten van vlees. "Ik vind vlees veel te lekker." of "Ik voel me niet goed zonder vlees." Geloof me, vlees was het lekkerste in mijn leven. Geloof ik. Nu kan ik me niet eens meer voorstellen hoe het smaakt en hoe ik het zo lekker kon vinden. Anyway, als ik vegetarisch kon worden en het 3 jaar vol kan houden, kan bijna iedereen het. Het is alleen een kwestie van wilskracht - als je je echt beter voelt als je geen dingen eet die ooit hebben geleefd en tegen verscheidene vormen van dierenleed bent, moet het lukken. Je went er gewoon vanzelf aan. :)



Wat onderschat wordt, en waar ik eigenlijk deze post over wilde schrijven, zijn de maaltijden. Vleesvervangers worden algauw bestempeld als minder lekker en mensen vinden vegetarisch koken ontzettend moeilijk. Kant en klare onzin: er bestaan tientallen merken en soorten vleesvervangers en bovendien zijn er ook heus wel ontzettend veel vegetarische maaltijden, als je een beetje zoekt - wat nog leuk is ook - kom je op de lekkerste pure recepten uit. Ook nog eens veel minder vet dan vlees!
Dus voor als je een keer zin hebt om te koken of je gewoon heel erg verveelt, probeer zeker eens iets wat vegetarisch, iets wat wij thuis eten in plaats van andijviestamppot met spekjes en boerenkool met worst (eten we ook wel trouwens, hoor, met vegetarisch vlees): rucolastamppot! Erg passend nu de zomer ons zo'n 3 maanden te vroeg alweer in de steek heeft gelaten, maar zelf vind ik rucolastamppot een stuk meer voor de lente/zomer dan welke stamppot dan ook wegens de olijven en zongedroogde tomaten, kortom de zuid-Europese toevoegingen aan iets typisch Hollands. :) Well, here's the recipe!

Rucolastamppot voor 4 personen
Ingrediënten:
1 kg aardappelen
1 klontje boter
1,5 dl melk
80 g rucola
10 zwarte olijven zonder pit (of met pit, dan haal je ze er zelf uit, voor op een typische verveeldag ;))
10 stukjes zongedroogde tomaat
2 teentjes knoflook (ik blijf dat raar vinden klinken)
zout, peper, nootmuskaat en wat je er zelf maar aan toe wil voegen, naar smaak dus

Bereiding:
(Was je handen.) Probeer de aardappelen te schillen zonder al te veel aardappel weg te snijden. (Vergt enige oefening als je het voor het eerst doet, haha. Misschien moet je maar wat meer aardappelen pakken omdat je de helft wegsnijdt...) Kook ze dan 20 minuten. Was en droog de rucola (Ik heb eigenlijk geen idee hoe mijn moeder de rucola droogt, hmm.) en snijdt deze in stukjes. Het recept geeft aan dat je dan de gedroogde tomaten en olijven in kleine stukjes moet snijden, maar ik heb niet het idee dat dat nodig is. Versnipper de knoflook. (En was daarna je handen weer.) Inmiddels zijn die 20 minuten van de aardappelen voorbij. (Als ze dan nog niet gaar zijn - even prikken met een vork, ben je hoogstwaarschijnlijk vergeten het fornuis aan te zetten.)  Giet ze af en schud ze even op op een laag vuurtje om ze te drogen. (Dus zo droog je aardappelen. Eigenlijk is koken maar vreemd.) Verwarm de melk, boter en knoflook even samen en stamp ze dan door de aardappelen heen. (Het leukste deel van elke stamppot, ik zou zeggen, enjoy, haha.) Stamp de rucola daar weer bij en schep de tomaat en olijven erdoorheen. Breng op smaak naar eigen voorkeur. (Uitkijken dat je niet uitschiet met het zout.) ¡Buen provecho!

(By the way, als ik je nu vertel dat er één nadeel zit aan vegetarisch zijn, raad je vast en zeker het verkeerde. Want het heeft niets te maken met het niet eten van vlees, maar met andere 'vegetariërs'. Lees: mensen die doodleuk beweren dat ze vegetarisch zijn en er vervolgens aan toevoegen dat ze wel vis eten. Als je vegetarisch bent hoor je ook geen vis te eten, wel?  Oh, en je moet natuurlijk wel een beetje leren wat er in etenswaren zit... Ooit geweten dat kroepoek vis bevat?)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten